Na behandeling
Verbeter conditie en fitheid
Na de behandeling van kanker kan u met allerlei onzekerheden en klachten zitten. U kan kampen met vermoeidheid, angst, depressiviteit, osteoporose (botontkalking), ondervoeding, enz. Bovendien is het risico op Hart- en Vaatziekten verhoogd en heeft u mogelijk angst op terugkeer van kanker.
Daarnaast kan het zijn dat uw conditie en fitheid verslechterd is. Om u weer in een optimale conditie te krijgen is goede voeding en beweging van belang. Als u deze twee goed op elkaar afstemt, zult u merken dat u elke dag een stukje fitter wordt.
Zorg voor een gezonde voeding volgens de Richtlijnen Gezonde voeding. Tevens is het van belang dat u voldoende beweegt, evt. met behulp van een fysiotherapeut oncologie. Op deze manier verbetert u uw conditie, voelt u zich vitaler en fitter.
Om de kans om opnieuw te maken te krijgen met kanker zo klein mogelijk te maken, volgt u de adviezen genoemd bij Preventief op.
Fitter met Kanker - Vermoeidheid en boodschappen doen
Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt. De vermoeidheid van mensen met kanker wijkt duidelijk af van die van mensen zonder kanker. Deze is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen. Inspanning of rust heeft nauwelijks effect op deze vermoeidheid. Als je kanker hebt komt er veel op je af. Wat staat me te wachten? Word ik beter? Wat kan ik zelf doen? Slaat de behandeling aan? Dit kost allemaal energie en je voelt je moe en uitgeput. Zorg in deze periode goed voor je zelf. Vaak vergeet je gezond te eten of heb geen spullen in huis voor een fatsoenlijke maaltijd. Als je niet goed voor jezelf zorgt, zal je merken dat je nog minder energie hebt en nog vermoeider bent.
5 tips
Eenvoudig je (gezonde) boodschappen in huis: Tip1: Bestel je boodschappen online. Dit kan tegenwoordig bij veel supermarkten gratis. Vaak wordt het tot in je keuken bezorgd. Je kan op de momenten dat je minder moe bent de bestelling klaarzetten. Tip2: Hang een boodschappenlijst in de keuken. Zodra er iets op is, of je bedenkt iets wat je nodig hebt, zet het meteen op je boodschappenlijst. Dit kan natuurlijk ook digitaal ;). Tip3: Vraag iemand anders die voor jou de boodschappen doet. Er is vast wel een buurvrouw, je collega, je kind, je vriendin die de boodschappen voor jou wilt doen. Dit is vaak een kleine moeite voor ze. Dus als een vriendin je belt om een keertje bij je langs te komen, vraag je meteen of ze een paar boodschappen voor je wilt meenemen. Tip4: Doe je boodschappen liever zelf, plan dan deze activiteit in op dat deel van de dag dat je je het fitst voelt. Tip5: Deel je boodschappenlijst in. Ontbijt – Lunch – Avondeten – Tussendoor –Dranken. En zet achter elk onderwerp wat je nodig hebt. Heel handig, en steeds opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld: Ontbijt: yoghurt – muesli – blauwe bessen – thee Lunch: bruinbrood – roomboter – kaas – vleeswaren – melk of karnemelk Avondeten: aardappelen/zilvervliesrijst/volkoren macaroni – vlees/vis – olijfolie – roerbakgroente/diepvriesgroente Tussendoor: fruit – koekjes – noten Dranken: koffie – limonade – sap
Fitter met Kanker - Vermoeidheid en koken
Herken je dat ? Je wilt wel een gezonde maaltijd op tafel zetten, maar je bent zó moe? Hoe zorg je er voor dat je in een hand om draai iets lekkers en gezonds op tafel hebt staan. 1) Koop voorgesneden groente en geschilde aardappelen bij de groenteboer. Bij de supermarkt kan dit ook, maar dat is minder vers. Je hoeft het dan alleen maar te koken. Doe meteen een ei bij de aardappelen in de pan. Dan hoef je ook geen vlees te bakken. 2) Maak altijd een dubbele portie. De rest vries je in en dan ben je een volgende keer zo klaar. 3) Vraag een vriendin of buurvrouw of ze iets extra’s kookt. Dit hoef jij de volgende keer dan alleen maar eventjes op te waren. 4) Maak een bord bouillon met flink veel (voorgesneden) soepgroente. Eet hier 2 geroosterde volkoren boterhammen bij met een stukje gebakken vlees of vis. Of eet er los een onsje vleeswaren bij. 5) Gebruik diepvriesgroente, dit is snel klaar en zit nog boordevol vitaminen. 6) Maak een ovenschotel, deze kan je al klaarmaken op het moment dat je de meeste energie hebt.
Andere vermoeidheid
Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt. De vermoeidheid van mensen met kanker wijkt duidelijk af van die van mensen zonder kanker. Deze is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen. Inspanning of rust heeft nauwelijks effect op deze vermoeidheid.