Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en FODMAP

PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en problemen met de ontlasting. Dit kan diarree of juist verstopping zijn en een opgeblazen gevoel. PDS is in principe een chronische aandoening maar het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten. Vaak verergeren de  klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen. Symptomen kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk aantasten. Vraag uw huisarts of uw klachten veroorzaakt worden door PDS.

Behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS)
Voedingsadviezen, leefstijladviezen en sommige therapieën kunnen de klachten verminderen. In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Tips en adviezen
-Eet regelmatig en gebruik een gezonde en gevarieerde voeding
-Eet ruim vezels en drink dagelijks tenminste 1,5 - 2 liter vocht
-Vermijd stress
-Pepermuntolie capsules
-Hypnotherapie
-FODMAP beperkte voeding

FODMAP beperkt voeding
Veel mensen met PDS ervaren een afname van hun klachten door het volgen van het FODMAP-beperkte voeding. FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken.

De FODMAP beperkte voeding bestaat uit een eliminatiefase waarin de producten met FODMAP uit het menu worden gehaald. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin u geleidelijk weer FODMAP's gaat toevoegen. De diëtist adviseert hoe u voedingsmiddelen weer geleidelijk toevoegt. Zo kunt u nagaan welke FODMAP’s bij u de klachten veroorzaken. Alleen die producten kunt u voortaan beter vermijden. Een FODMAP-beperkte voeding is een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een diëtist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.
Kijk voor informatie ook op http://www.fodmapfoodies.nlInformatie aanvragen