Koolhydraatbeperkte Voeding

Wat is een Koolhydraatarme Voeding?
Een voeding die minder koolhydraten bevat dan gebruikelijk is. Hoeveel minder kan voor iedereen anders zijn. Daarover kan de diëtist van Beter Fit u adviseren.
De vetten en eiwitten in de voeding krijgen daardoor een groter aandeel. Dit is niet erg. Vetten en eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen in ons lichaam en in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het niet ongezond om voldoende eiwit en vet te eten.
Sinds februari 2015 is het koolhydraatbeperkte voedingspatroon het officiële advies voor iedereen met diabetes, zoals in de nieuwe voedingsrichtlijn van het NDF is opgenomen (Nederlandse Diabetes Federatie).

Voor wie?
Voor diegene die last heeft van:
• Slecht kunnen afvallen
• Een opgeblazen gevoel
• Voortdurend trek, honger, zoetbehoefte en zelfs hongercravings tot hypo-achtige klachten aan toe (zelfs zonder diabetes)
• Moeheid, stemmingswisselingen, migraine, darmklachten
• Verhoogd cholesterol
• Veel medicijnen bij diabetes
 
Waarom heeft een koolhydraatarme voeding effect?
Niet vet maar juist de koolhydraten zijn dikmakend voor iemand die de neiging heeft dik te worden rond de buikstreek. Helemaal als je te zwaar bent en niet overmatig eet. Je eet dan verkeerd.
Het buikvet ontstaat niet uit het vet dat we eten maar is vet dat we zelf maken uit suikers, onder invloed van het groeihormoon insuline.
Bij overgewichtdiabetes wordt niet te weinig maar eerder te veel insuline gemaakt, als compensatie dat het lichaam ongevoelig reageert op de insuline.
Koolhydraten stimuleren insuline dat stimuleert weer vetopbouw. Insuline blokkeert ook vetverbranding. Dus: minder koolhydraten, meer vetverbranding!

Informatie aanvragen