Voeding bij kanker

Gezonde voeding levert een zeer waardevolle bijdrage aan de behandeling van kanker. Met de juiste voeding kunt u uw overlevingskansen en kwaliteit van leven verhogen, onnodige complicaties voorkomen en helpt u het lichaam herstellen.

Wat kunt u het beste eten wanneer u kanker heeft en welke voeding kunt u beter links laten liggen? Een goed voedingsplan moet per patiënt worden opgesteld door een diëtist oncologie. Dit is uiterst waardevol en kan het succes op andere behandelingen verhogen. Binnen het totale behandelplan is het dus zeer zinvol contact te leggen met een diëtist bij voorkeur gespecialiseerd in de behandeling van mensen met kanker.

Algemeen advies
o Eet verse groente en fruit
o Eet regelmatig vette vis
o Eet weinig tot geen bewerkt of rood vlees
o Laat alcohol staan

Bij kanker en de behandeling ervan gelden vaak speciale eisen:
o voldoende energie
o voldoende eiwitten
o voldoende vocht
o juiste vitamines en mineralen

Behandeling van kanker = topsport!
...dus eet goed en train...

De voeding moet vooral de noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden, de behandelingen te kunnen voltooien en er zo goed mogelijk van te herstellen. Vooral als u niet ‘gewoon’ kunt eten, door allerlei oorzaken, is een andere keuze vaak verstandig. Van sommige producten is meer nodig; dat geldt vooral voor de eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melk en melkproducten, kaas, vlees, vis, gevogelte, ei of vegetarische vleesvervangers.
Zorg dat u gevarieerd eet. Vaak verschillende producten kiezen is de beste kans dat u alles dat noodzakelijk is binnenkrijgt. En verandering van spijs doet eten. Zeker als u moeite met eten heeft, is het goed om te weten dat het eten soms gemakkelijker gaat als u binnen dezelfde groep van producten een andere keuze maakt. U komt dan toch niets tekort.

Problemen met eten en drinken
Kanker en de behandelingen kunnen grote invloed hebben op het gebied van eten en drinken.

U kunt te maken krijgen met:

  • gewichtsverlies
  • smaakt- en reukveranderingen
  • misselijkheid en overgeven
  • vermoeidheid
  • verstopping
  • diarree
  • een droge mond
  • een pijnlijke mond, keel of slokdarm
  • ongewenste gewichtstoename

Na de behandeling
Na de behandeling van kanker kan u met allerlei onzekerheden en klachten zitten. U kan kampen met vermoeidheid, angst, depressiviteit, osteoporose (botontkalking), ondervoeding, enz. Bovendien is het risico op Hart- en Vaatziekten verhoogd en heeft u mogelijk angst op terugkeer van kanker.

Zorg voor een gezonde voeding volgens de Richtlijnen Gezonde voeding.  Tevens is het van belang dat u  voldoende beweegt, evt. met behulp van een fysiotherapeut oncologie. Op deze manier verbetert u uw conditie, voelt u zich vitaler en fitter.

Oncologiediëtist
De diëtist van Beter Fit heeft de Post HBO-opleiding Voeding bij Kanker gevolgd. Daarnaast neemt ze deel in de Expertgroep Oncologie van Diëtistennetwerk Zuid-Holland Noord.

Informatie aanvragen