Fitter met Kanker - omega-3-vetzuren (08-05-2019)

Omega-3-vetzuur

Er zijn aanwijzingen dat omega 3-vetzuren (EPA en DHA) een gunstig effect hebben op de tumorgroei en immuniteit. Ook zijn er onderzoeken die aangeven dat EPA een positief effect heeft op het behoud van gewicht en conditie bij patiënten met kanker. Een hoge inname van EPA zou gewichtsverlies door afbraak van spier- en vetweefsel bij kankerpatiënten kunnen vertragen of beperken. Hier is echter onvoldoende bewijs voor. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Omega 3-vetzuren zit o.a. in vette vis (zoals makreel, haring, zalm, anjovis, forel en sardines), zeewier, chiazaad-, raapzaad-, hennepzaad(-olie), walnoten en schaal-en schelpdieren. Witte vis bevat ook omega 3-vetzuren maar in mindere mate.

Advies: 
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis. Alternatief voor vis is visolie(capsules). Voor mensen die geen vis willen of kunnen eten, zijn producten die zijn verrijkt met visolie of visoliecapsules een alternatief. Vissen halen de omega 3-vetzuren uit de algen die ze eten. Omega 3 is dus ook rechtstreeks uit algen te winnen.

Let op!:
Gebruik geen visoliesupplementen of vette vis 24 uur voor en 24 uur na de toediening van chemotherapie (platina bevattende chemotherapie zoals cisplatine en oxaliplatine). Er zijn aanwijzingen dat dit de chemotherapie kan tegenwerken. Wanneer de periode van chemotherapie is afgerond is het prima om gebruik te maken van vette vis en visolie capsules.‹ Naar het nieuwsoverzicht