Fitter met Kanker - medische voeding (15-03-2019)

Drinkvoeding

Ondervoeding:
Ongeveer de helft van de mensen met kanker krijgt te maken met gewichtsverlies. Zowel de tumor als de behandeling kan er voor zorgen dat u gewicht verliest. Dit wordt ondervoeding genoemd. Je kan dus ondervoed zijn, zonder dat je ondergewicht hebt (te licht bent). Het gewichtsverlies gaat vaak gepaard met verlies van spiermassa. Afname van spiermassa heeft een negatief effect op de behandeling van kanker, op het herstel na ziekte en op de zelfredzaamheid/zelfstandigheid.

Oorzaak:
Door klachten als pijn, vermoeidheid, misselijkheid en smaakverandering is het vaak lastig om voldoende te eten en te drinken. Ook kunt u door de ziekte klachten krijgen die van invloed zijn op hoeveel u eet en drinkt, zoals moeite met slikken of een trage spijsvertering.

Wanneer is Medische Voeding nodig?:
De ziekte zelf, maar ook de behandeling vraagt veel energie van uw lichaam. Uw lichaam heeft bij kanker dus meer energie nodig dan dat u normaal gesproken gewend was te eten. Als het niet lukt om via normaal eten en drinken voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kunt u met Medische Voeding (wordt ook wel “astronauten-voeding” genoemd) de normale voeding aanvullen of  volledig vervangen.

Vraag advies aan de diëtist:
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie wordt gekozen voor drinkvoeding of sondevoeding. De diëtist kan u precies vertellen welke medische voeding voor u geschikt is. En hoeveel u hiervan nodig heeft. Er zijn heel veel soorten, smaken en merken. En de diëtist kan u ook helpen met recepten en tips bij de Medische Voeding. In de meeste gevallen worden deze Medische Voedingen vergoed door uw zorgverzekeraar.‹ Naar het nieuwsoverzicht