Fitter met Kanker - selenium (18-02-2019)

Is het slim om Selenium te slikken?

Ik krijg regelmatig vragen over het innemen van supplementen bij het hebben of behandelen van kanker. Maar dit is niet altijd zonder risico.  Wees voorzichtig met het nemen van extra vitaminen of mineralen. Het is lang niet altijd: Baat het niet schaadt het niet.
Dit is ook bijvoorbeeld bij het spoorelement Selenium (seleen).

Antioxidanten kunnen de ontregeling  van de celdeling, en dus kanker, tegengaan. Selenium is op zichzelf geen antioxidant, maar neemt wel deel aan een antioxidatief werkend enzymsysteem.

Er zijn een paar kleine onderzoeken geweest op het effect van selenium en kanker.
Onderzoeken naar het effect van selenium op de respons op de behandeling zijn er niet.

Er is een klein onderzoek geweest bij vrouwen met een lage concentratie selenium en eierstok- of baarmoederhalskanker. Zij kregen na het verwijderen van de eierstokken of baarmoeder radiotherapie (bestraling) . Door suppletie van selenium werd het selenium in het bloed genormaliseerd. Deze vrouwen hadden minder vaak klachten van diarree.

In de meeste gevallen wordt het afgeraden om een selenium supplement te gebruiken, omdat al snel een te hoge dosis wordt bereikt. Met een gezond voedingspatroon dat voldoende groenten en fruit, volkorenproducten, zuivel, eieren en/of vlees en vis bevat, is suppletie van selenium niet nodig.
Een hoge dosis selenium is giftig en veroorzaakt vrij ernstige klachten. Klachten bij een te hoge seleniuminname zijn: brosheid van nagels en haren, slechte adem (knoflook geur), huiduitslag, vermoeidheid en problemen met het zenuwstelsel, zoals zenuwpijn.

Heeft u vragen over supplementen en kanker? Neem contact op met mij en/of uw behandelend arts.‹ Naar het nieuwsoverzicht