Fitter met Kanker (06-02-2019)

Fitter met Kanker

Vijf tips voor Vermoeidheid en Boodschappen doen

Deze eerste blog zal ik aandacht geven aan Vermoeidheid en boodschappen doen. Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt. De vermoeidheid van mensen met kanker wijkt duidelijk af van die van mensen zonder kanker. Deze is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen. Inspanning of rust heeft nauwelijks effect op deze vermoeidheid.
Als je kanker hebt komt er veel op je af. Wat staat me te wachten? Word ik beter?  Wat kan ik zelf doen? Slaat de behandeling aan? Dit kost allemaal energie en je voelt je moe en uitgeput. Zorg in deze periode goed voor je zelf. Vaak vergeet je gezond te eten of heb geen spullen in huis voor een fatsoenlijke maaltijd. Als je niet goed voor jezelf zorgt, zal je merken dat je nog minder energie hebt en nog vermoeider bent.

Hier 5 tips om eenvoudig je (gezonde) boodschappen in huis te hebben:
Tip1: Bestel je boodschappen online. Dit kan tegenwoordig bij veel supermarkten gratis. Vaak wordt het tot in je keuken bezorgd. Je kan op de momenten dat je minder moe bent de bestelling klaarzetten.
Tip2: Hang een boodschappenlijst in de keuken. Zodra er iets op is, of je bedenkt iets wat je nodig hebt, zet het meteen op je boodschappenlijst. Dit kan natuurlijk ook digitaal ;).
Tip3: Vraag iemand anders die voor jou de boodschappen doet. Er is vast wel een buurvrouw, je collega, je kind, je vriendin die de boodschappen voor jou wilt doen. Dit is vaak een kleine moeite voor ze. Dus als een vriendin je belt om een keertje bij je langs te komen, vraag je meteen of ze een paar boodschappen voor je wilt meenemen.
Tip4: Doe je boodschappen liever zelf, plan dan deze activiteit in op dat deel van de dag dat je je het fitst voelt.
Tip5: Deel je boodschappenlijst in. Ontbijt – Lunch – Avondeten – Tussendoor –Dranken. En zet achter elk onderwerp wat je nodig hebt. Heel handig, en steeds opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld:
Ontbijt: yoghurt – muesli – blauwe bessen – thee
Lunch: bruinbrood – roomboter – kaas – vleeswaren – melk of karnemelk
Avondeten: aardappelen/zilvervliesrijst/volkoren macaroni – vlees/vis – olijfolie – roerbakgroente/diepvriesgroente
Tussendoor: fruit – koekjes – noten
Dranken: koffie – limonade – sap

Succes!‹ Naar het nieuwsoverzicht